miercuri, 12 decembrie 2012

Salvați Natura....

           

                   Natura un spațiu al tuturor.Protejați-l

                    
                     Natura ne dăruiește cu bucurie și simplitate, din plin, necondiționat, toate bunurile sale. Dar, de cele mai multe ori, omul n-a știut sau a uitat să protejeze aceste daruri pentru el și pentru generațiile urmatoare. În condițiile epocii contemporane, caracterizate prin creștere demografică, industrializare și prin acțiunea deseori necontrolată a omului asupra mediului, se pune tot mai acut problema protecției mediului înconjurator. În această problemă latură educativă are un rol determinant. Educația pentru mediu ne privește în egala măsura pe toți, adulți sau copii, iar problema., deși nu e nouă, se pune tot mai acut, devenind obiect de studiu la unele clase, sau obiectiv în cadrul unor discipline ca știinte, chimie, biologie, geografie,etc.
Dacă ne întrebăm ce șansă are educația pentru mediu într-o lume mânata de interese materiale și ce efecte ar avea, nu trebuie să fim părasiți de optimism, să fim convinși că, începuta de la cea mai fragedă varstă, educația ecologică are șanse mari. Cei mici trebuie să înțeleagă că pe Terra există interdependența între populația umană și nenumăratele specii de plante și animale, între societate și ciclurile biologice din natură. Aceasta se poate face atat prin lecțiile de la limba romană, cunoașterea mediului, științe, educație plastică, dar și prin activitpțile extracurriculare speciale.
Apoi să-i facem să înțeleagă necesitatea cuceririlor științei și tehnicii care nu trebuie să devină dușmani ai naturii, ci în concordanță cu aceasta, pentru a păstra resursele Terrei ,exploatarea judicioasă a pădurilor, a bogățiilor solului și subsolului, pentru a păstra frumusețile naturale ale munților, curățenia apelor, a aerului, atât de necesare plantelor, animalelor și implicit omului . Omul este în același timp creație și creator al mediului sau înconjurător, care îi asigură existența fizică și îi oferă posibilitatea unei dezvoltări intelectuale, morale, sociale și spirituale.
Elevii trebuie să devină prieteni ai naturii, cu condiția să respecte natura. Aceasta înseamnă azi, mai mult ca oricând, s-o privești ca un adevarat ecolog-cetățean ce dorește nu o natură strivită, cu gândul refacerii ei, ci conștient că apară și conservă una dintre bogațiile cu care noi, românii ne mândrim. Ce ne oferă natura în schimbul prieteniei noastre? Pe lânga bucuria clorofilei, foșnetul arborilor, cântecul păsărilor, susurul apei, atât de poetice și fară de care n-am putea trai, ne dă cel mai prozaic, dar de nelipsit bun, hrana cea de toate zilele. Credeți că acest lucru ar fi posibil dacă ar dispărea Soarele, circuitul apei ân natură. Noi, cadrele didactice, părinâii, politicienii , elevii, trebuie să înțelegem și să acceptam că, oricâtă matematică, fizică, chimie ar ști un absolvent, orice talent economic și spirit de inițiativă ar avea, toate devin inoperabile și inutile dacă trăim o viață precară într-un mediu alterat, sau dacă ne sufocăm progresiv într-un mediu căruia nu mai avem ce-i face.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu